Sakit - SAkit Badan



Penat.. Sakit.. pedih... Ngilu.. Letihh... begutilah lebih kurang perasaanku sebelum keluar bekerja hari nih.. hari Isnin pulak tuh... OMG kalaula Company ni Encik Suami yang empunya confirm.. tak gi kerja dah... badan gua sakit-sakit.., kepala fenin.. betis pulak rasa cam ada jarum banyak2 dok cocok2 memang kalau tak kuatkan hati macam nak koma lah labih kurang (gempak tak intro aku)

Inilah penangannya bila bekerja macam tak ada hari esok (ni Encik suami yang cakap) Semalam hari minggu... walaupun dok quarters gomen.. belum ada rumah sendiri... dekat -dekat nak raya ni mau tak mau kenalah juak kemaskan apa yang patut.. konon2 nak bagi datang mood raya.. konon aku bilang konon..

Encik suami kena shift half day pulak di hari minggu, So tinggallah aku berdua dengan baby Dhiyya.. dek kerana keboringan yang melampau.. lepas bb Dhiyya napping tengahari tuh.. aku masuk dapur.. bersih2 kan fridge keluarkan sayur, daging, buah, kurma.. segala macam jelly , coklat nan ado.. yang bermastautin lamer benor dalam tuh.. dok kuar masuk kuar masuk... kira2 lam 3 bulan jugakla.. aku tak mengemas peti ais tuh.. aku offkan nak bagi ais batu cair (nih peti ais antik tau macam peti ais zaman dolu2.. kalau tak betul jaga macam dok gua kat eskimo dalam tuh.. siap kemaskan aku dok pulun gosok dan lap2 kan bahagian dapur lak.. habis segala dapur, tingkap , sinki dan beranda dapur aku sental.. kasi tanggal sumwa daki2 heheheh pastulak aku gi cuci lantai dapur.. bukan setakat mopkan siap gosok dengan berus sekali macam cerita jepun zaman dolu2 tuh...

Time tuh tak rasa penatpun.. siap kemas segala aku pun masakla.. chicken blackpepper + capsicum, sardin -request by encik suami, grill beef crepe dan telur masak merah... berperang jugak la kat dapur tuh..

Siap2 masak untuk berbuka aku tengok jam dah kol 4 lebih dah masuk asar pun gi solat dulu aku start keja tadi lepas zohor la lebih kurangnya ... tak ingat jam berapa... sebelum solat aku gi mandi dulu.. sebelum mandi lak nampak berus ngan sabun apalagi.. tonyoh tandas la pulak yang 2 buah tuh.. gosok itu - ini.. kemas itu-ini, siap membasuh baju sekali... aku pun kuar bilik mandi dan tunaikan solat... Lepas2 solat tuh...

Tuh dia kawan-kawan... macam nak koma aku rasa ada cam lebih kurang 1/2 jam lagi nak berbuka aku terduduk atas kerusi macam dah tak larat sungguh nak melangkah.. lapar pun tak terasa dek kerana lelah ya ampun... mujur bb dhiyya tak banyak songeh. Encik suami balik keja lak sudi pulak nak layan si kecik tuh... time aku kemas2 kan meja nak berbuka tuh.. memang rasa nak tercabut dah tulang-temulang kaki.. apsal dulu2 tak macam ni pun... dulu2 bagi la keja apapun... petik jari jer siap takdelah nak lenguh2 badan ni.. badan pun cekeding jer... tapi sekarang nih.. keja sikit dah sakit badan penin kepala ..Encik suami lak bising cakap rehat2 la macam takde esok lusa nak mengemaspun.. buat satu2 lah... aku tersengih jer.. tapi dok minta urut jugak.. sakit la badan..sakit sungguh...

Memang badan dah kertu macam ni lah rupanya yek.. Disebabkan keadaan tuh hari nih aku gi kerja denga perasaan yang tak berapa nak best... letih... sungguh... tak leh nak diungkapkan dengan kata2 lah.. kalu cerita gerenti leleh air mata lah... jadi dek kerana letih.. aku layan client pun memang simple hari nih takde dah nak melawak dan buang masa tanya soalan2 bodo tuh.. sapa yang gi interview hari nih memang bestla... aku tak tanya banyak sumwa bagi lulus jer hehehe =) aku letih betol2 letih.. sampai nak tido pun tak boleh mengiring ke kiri ke kanan.. sakit.. kalau budak kecik.. for sure aku merengek dah sekarang nih.. bb dhiyya dah tido suami tercinta lak dah berdengkur pun.. tinggal la aku sorang dok terkulat2 sapu minyak angin kat seluruh badan ni... Ergh.. lenguh...

Comments

CT NORAMIZA said…
hehehehe...mmg selalu camtulah, saya pun sama, buat keja x hengat, pastu baru rasa letih, tp puas hati sbb umah dah kemas :) tul x?
Gaban said…
salam

ya nyaaaaaaaa...rajin thp gaban, pas ya sakit thp gaban juak, keh keh keh..

minta ampon lah sempena bulan pose tok, slmt beraya, harap2 baju dh siap kat tailor ya..

mok add? amik no tok klk msg jak kosong satu tiga lima tujuh enam tujuh kosong enam sembilan.
MaMa DhiYYa said…
Ct Noramiza = uissh.. chantek sungguh nama.. kena sebut full name baru rupawan bunyinya.. betol..betol.. betol.. walaupun penat tapi puas hati nampak umah kemas kan berbaloi2 rasanya.. =)

Gaban = Kepak mek koh nang kepak tahap gabannn okeh mek pun mintak maap juak ney tauk ada gurauan nak tersinggung di ulu ati ka minta ampun la dunia akhirat =)
Baju kat tailor ya belom diabas gik.mudahan jak siap ;/

psst.. tok reply kah entry panjang ada jak hehee

Popular Posts