Baby Dayyan 1st food



Assalamualaikum semua...
Hari nih nak cerita tentang makanan baby =)
Lama benar dah rasanya tak google2 kan tentang perkembangan baby ...=p 
Heheehehe dulu time anak pertama amboiii! amboiii! tiap-tiap bulan dok sibuk pantau perkembangan tumbesaran baby. Takut dan bimbangkan  kemahiran baby ketinggalan heehehe, Kalau baby lain umur 3,4 bulan dah meniarap baby kita senget pun belum, dah tentu2 nebes n mengelabah tak hengat... siap bawak jumpa doktor lagi haahahahaaaaa!!! sian si adik.. sekarang nih mommy nya dah kurang la bab2 nebes yang tak patut nih... so.. time baby Ian nih mommy cool jer.. juz.. take ur time my sweetheart.. baby nak masuk 6 bulan dah tapi masih dok senget2 lagi.. penah sekali jer tertiarap tuh pun sebab menangis sangat nak mintak dukung ... dalam dok marah2 tuh boleh lak dia tergolek dan tertiarap hehehhe tapi selalunya nan ado la baby Ian nih nak duduk2 rilek or baring2 main2 Selalunya nak mintak  dukung.... jer. Tapi, tak jugak kurus-kurus pun si emaknya nih =p hehheeh


Teringat time memula dapat baby ... kalau member lain yang umur anaknya lebih kurang dok cerita anak memasing dah nampak gigi.. bukan main sibuk lagi kita hari-hari ngintai gusi si baby kot! kot! bayang or kelibat gigi susu tuh nampak.. tapi macam biasa la... kalau benda yang kita tunggu2 or harap2 kan biasanya lambat la... ini bukannya apa.. berdasarkan pengalaman.. dengan baby kedua nih.. Baby Ian biarlah orang sekeliling nak cerita apa-apa pun tentang baby memasing tapi mak tak heran ... lagi lama jadi baby lagi best senang nak gomol syium-syium bau baby pun masih ada,  hehehe... masyam-masyam syedappp =p (kalau cpt besar nanti jadi teman bergaduh manja  lak.. nak nonton kartun jer.. nak tengok disc cerita dier jer.. si emak mithali ni pun mengalah jerlahh) .. hehehe...(padahal geram menjerit sampai rasa nak terkeluar anak tekak pun si abang buat tak heran .. dok ulang tengok toy's story berapa puluh kali sehari pun tak tau... huhuhuhh. =(


Tup! tup! yang herannya time Baby Ian nih.. mommy cool jer... (eh apsal dari =( boleh jadi tekejut lak hehehe) alahai tetiba lak muncul si gigi pertama Dayyan tak bagi salam takde demam2 merengek pun macam si abang dah tumbuh sebatang... sangat cute bila senyum tau.. macam nenek tua hahahaaaha!!!! coz ketawa nampak gigi sebatang jer.. geram nengok... Baby Dayyan dah pandai buat2 bunyi.. macam ba...ba... bah.. ataupun main bubble or bubbling macam Cikgu Siti Hajar AF tuh owh... anakku kenapa la dua2 tak boleh sebut mama dulu.. again ma...ma... dedua pun mulakan perkataan dengan baa..ba.. bah... huh! En. Suami memang la tersenyum keriangan tapi penat tau mommy nih yang usung 9 bulan (padahal anak dedua pun prem 7 n 8 mth =p) ... hehehehehee (statement ini hanya gurauan yer) tak pasal pula korang ingat teman nih mommy psycho lak nanti ehehehehee.. owh.. baby cepat2 la sebuy ma..ma pulak yer... sebelum mommy nih.. menonggeng frust!! sambil hentak2 lantai.. over !


Ehs... Ehs.. Flight nih dah tersasar jauh yek... ingat nak singgah kat kedai depan rumah jer..boleh terlajak sampai sempadan Thailand lak ceritanya Hahahahaaa!!!! 


Okeh.. sebenarnya nak ceritakan tentang Ian 1st baby food.. Seronok betul Baby Dayyan dapat makanan beliau hehehe sampai terpejam2 mata menikmati puree labu dan jagung manis.. owh mommynya belikan yang instant punya .. kalau ikut sukatan sebotol boleh makan 4 kali.. tapi time si Abang dulu kalau selagi tak habiskan satu botol meraung la ... macam mak pak dia tak bagi lagi ish..ish..ish... sampai En.Kesayangan pun naik takut tengok anaknya makan tak ikut sukatan.. mommy nyer rilex jer asalkan baby kenyang heehheeh




Time Baby Ian nih ok lak.. dia ok jer dengan sukatan tuh.. tapi kalau lambat suap habislah.. terusss mengamok.. habis makan harus lak baby Ian habiskan 4oz susu baru boleh tersenyum keriangan =D

Gambar baby kecittt sangat guna pun camera cabuk hehehehee.. tuh! tuh! sambil kenyit2 mata.. ehem2 En.Kesayangan sila faham yer heheehehe..
Nek Wan yang pegang.. seronok tengok cucunya makan.. malas nak tayang muka si ibu coz mulut mommynya ikut ternganga time suap baby hihihihih


Sebenarnya mommy dah belikan ini untuk baby Ian.. tak sabar nak bagi Baby Ian rasa.. mesti manisss dan sedap... 
Ada baca dalam satu blog (tak ingat dah blog mana) ceritakan tentang Buah Avocado pun bagus untuk baby juz ambil isinya, lecekkan dan campurkan sedikit susu ibu or formula untuk bagi cair sikit dah sedia untuk dimakan tapi.. bukan musim kot tak jumpa pun cari kat kedai =( huhuhhuu...)









Sebenarnya (banyak benar sebenarnya...) seronok betul kalau boleh mempelbagaikan resipi baby.. tapi time2 kerja nih kadang2 tak berkesempatan (lagi2 time baby kerap bangun malam.. or tak sihat Ya Allah! mengannntukkk ya ampunnn) selalu plan nak frozenkan baby food yang homemade tapi kurang keyakinan la nak pastikan makanan tuh tak basi ker ? ish... dilema sungguh la... berapa lama tahan kalau frozen ish..ish..


Anyway.. 1 lagi azam baru nak pastikan Encik Suami dan anak-anak kesayangan lebih kerap makan masakan air tangan isteri dan ibu =) homemade food yang sihat... Ayo! chaiyok! chaiyok! doakan yer kawan...






Comments

azzey said…
Seronok tgk perkembangan baby kannnnn....
Nour El AiN said…
yup... tak sabar-sabar nak tengok kemahiran baru baby =)
rajinnya moleh mknan baby, mun kmk beli nok dlm kotak jak hahahha

Popular Posts