31 weeks n 1 day pregnant


khamis lepas ada temujanji di Hospital Miri (Pakar 1) Alhamdulillah.. check darah sumwa ok kata doktor.. Pagi Jumaat pulak ada temujanji di Pakar 5 Hospital Miri.

Result.. doktor plan untuk admit n induce in 34 weeks pregnancy bermakna hari raya ke-4 ... sangat terkejut dan tiba2 nebes semacam... rasa macam dah dekat sangat.. tapi alhamdulillah kalau dah lepas 30 minggu doktor cakap masa yang ok untuk baby lahir tp kena injection untuk matangkan paru2 dan on antibiotic utk 5 hari.. hoefully berat baby ok takla lama sangat berkampung di hospital nanti.. minggu lepas berat baby berdasarkan scan adalah 980 gram macam kecikkan maybe sebab bondanya kecik kot heheheh.. cepat2 la besar yer sayang.. =)

Masalah macam baby Dhiyya jugak.. air ketuban semakin sedikit..n mommy adalah positive group B streptococcus carrier... mintak cara utk tambahkan air doktor cakap belum ada ubat atau kajian saintifik cemana nak tambahkan air ketuban.. minum air banyak @ drip air pun belum tentu ada jaminan untuk menambahkan air ketuban.. pada kengkawan yg tak penah dgr GBS mungkin boleh google.. GBS adalah bakteria biasa yang ada hampir pada kesemua wanita tapi kesan nya sangat buruk kalau terkena baby..nauzubillahiminzalik.

Ya.. perasaan adalah sangat gementar.. teringat sakit dan keperitan semasa melahirkan bb dhiyya in 32 weeks.. 5 hari admit dan 4 kali dimasukkan ubat induce tapi bukaan still 1cm adalah pengalaman yang paling menyakitkan.. alhamdulillah ada 2 org nurse yang sangat prihatin.. malam yang ke-5 nurse A memaklumkan da rakannya si nurse B yang pandai untuk buat bukaan tp kena tahan ckit.. kali nih memang nekad.. kalau org lain sakit setakat 5,6,7 jam pun dah bising... apalagi mak yang kena menanggung kesakitan selama 5 hari.. sakit 7,8 jam kemudian habis effect ubat, sakit pun ilang kena induce balik macam tuh la berulang2 still gak 1cm..doktor cakap kalau dah induce sehingga kali ke 7 baru doktor tukar plan utk caeser since kepala baby memang dekat bawah so..doktor memang nak elakkan caeser. mak dah nekad kena mintak tolong jugak ngan nurse sorang nih.. tepat jam 12.30 mlm 29 Mei 2007 kami bertiga masuk ke bilik untuk memeriksa bukaan dan nurse B memulakan percubaan untuk membuka bukaan sekurang2nya 4cm supaya aku boleh disorong ke labour room ..alhamdulillah walaupun sakit teramat.. mlm tuh jugak bolehla disorong ke labour room dan dipecahkan air ketuban dan dimasukkan air utk mempercepatkan bukaan ... alhamdulillah tepat jam 6.36 pg , 29 Mei 2007 lahirlah buah hati kesayangan kami Ahmad Dhiyya Al-Deen dgn berat 1.98 kg yang mana beratnya turun sehingga 1.6 kg (kena berkampung jugak nak tunggu naik 1.8 br boleh balik dan habiskan antibiotiknya.

Kalau ingatkan sakitnya memang betul2 gementar rasanya..

Tolonggggg... mak nebes nih...

Comments

Cik Puan Gaban said…
Haihh..sama la kes dgn kmk dulok asyik2 induce..tp ktk sakit gik la..kmk paling lama pas induce 2-3 jam jak..sekali induce jak sbb kmk sik mau byk kali, tekadkn dalam hati nak keluarkan baby cepat2..cakap mmg senang tp apa2 pun kena kuatkan semangat..baca zikir Nabi Yunus yg nya masuk dlm perut ikan..lupa kmk..ya adalah sebaik2 zikir utk menahan sakit..hmm heran eh air ketuba blh kurang..mak tok pun tgh google nk cari cara penuhkan air ketuban.. mudah2an semuanya mujur..yg penting kuatkan semangat k. sapa yang pnh kena induce mmg tauk sengsaranya mcm ney...
Cik Puan Gaban said…
sambung gik..hehehe..1st baby kmk mmg kuat nahan sakit, sikit pun sik bunyi..nurse pun suka hehehe tp 2nd baby induce, sik tahan kmk, nangis kmk dlm labour room..siap meraung2 nahan sakit, apa lg nurse sik suka la kan, mengada2 fikir cdaknya...ya pengalaman kmk..ada juak rasa jerak koh..
MaMa DhiYYa said…
owh.. tedah dirik... sama la nasib kt 2 tok.. heeehh kmk 2nd bb tok pun confirm induce coz mesti on antibiotik b4 beranak.. xpat juak feel beranak natural mpun.. xpala janji baby sihat.. menar kata dirik koh.. setengah jerak juak hihhhih kussemengat skali nangga next year beranak baru hahahah
Lady Liza said…
Semoga selamat ibu dan anak, InsyaAllah...

Popular Posts