Tada.....!!!
present... our new hero.. AHMAD DAYYAN AL-HANEEN (Orang yang terpuji, kesayangan agama kami)

Born on 30th September 2010, 2.44 pm @ Gov hosp. Miri wif 2.35kg weight in 36 weeks =)
Syukurrrr alhamdulillah.. penantian sebegitu lama dan mendebarkan akhirnya ... tada.... lahirlah seorang putera cinta citra hati kami , kesayangan kami..

Lama benar dah tak online.. tak sabar rasanya mengkhabarkan berita gembira ini pada kengkawan sumwa.. yer.... i'm back 2 track again.. hahaahahaaa.. sedang busy menyahkan lemak2 terkumpul selama ini ;p

Doc plan untuk induce on 34 weeks cancel coz doc tgk baby sihat n air ketuban pun masih ok.. tp not more than 36 weeks kena induce jugak.. makanya pada 28 September jam 11.30 pg mak pun menyerahkan diri sendiri ke Hospital untuk diberanakkan (tuh dier kengkawan tak ngeri ker bunyinyer...)

Pagi 29 September jam 4.30 pg.. doc datang untuk check jantung baby dan pukul 8.00 pg doktor mulakan pil induce yang pertama.. untuk jam yang pertama aku boleh relax2 lagi sambil berborak dengan nurse dan rakan2 mak buyung yang lain.. tapi untuk jam2 yang berikutnya tok sah kater la.. mengerekot atas katil sakit bersalin tuh datang genap 5 minit dan untuk 3 minit sekali sehingga jam 5 petang sakit tersebut perlahan2 mulai hilang.. ergh.... aku komfiden sangat memang nak kena tambah dos induce nih sebab dari 1st baby hr tuh memang aku jenis yg susah sangat nak tunggu bukaan .. jam 7 mlm doktor dtg untuk check bukaan tp aku memang dah tak terasa sakit apa2 ... tuh dier setelah seksa seharian cuma 3cm.. doktor plan utk tambah dos keesokan paginya..

30 september 2010 jam 4.30 pg nurse datang untuk check jantung baby dan tepat jam 8.00 pg doktor check bukaan sebelum tekad untuk menghantar mak ke dewan bersalin dengan hanya 3cm bukaan.. mak dah nebes.. kat labour room nanti kompom doktor akan masukkan air ntah aku pun tak ingat yg bagi sakit dan mempercepatkan bukaan ..aku redho jer asalkan baby ok.. aku pun dah tak larat kalau sentiasa kena check setengah jam sekali dah bukak ke belum.. ngilu tuh kengkawan...

Aku disorong ke labour room seawal jam 9.00 pg dan aku pasrah untuk digodek2 kan... ;p
ya.. mak menahan kesakitan dari jam 9, 10, 11, 12, 1, dan 2 ptg tetapi bukaan sehingga jam 2.30 petang hanyalah 6 cm.. mak dah lemah, baby pun dah lemah.. since baby kecik.. doktor paksakan untuk push jugak sedangkan time tuh aku rasa dah letih dan hanyut sangat oleh kerana dos tahan sakit yang diberikan ... doktor masukkan 2 jari untuk membantu menarik baby sementara aku sepenuh nyawa meneran untuk membantu mengeluarkan baby tapi belum cukup kuat untuk keluarkan baby..sambil hampir tertido.. doktor dan nurse menepuk2 badanku untuk menghalang aku dari tertido.. mesti korang herankan macam mana dalam kesakitan aku boleh tertido.. aku pun naik heran sedangkan dari pg tadi sakit macam nak mati pendek katanya tp selepas doktor injectkan ubat tahan sakit terus aku rasa macam kat awang-awangan..patutla selalu org pesan kalau boleh jgn ambil ubat tahan sakit semasa bersalin.. akibatnya aku hilang tenaga dan mengantuk macam ditarik2 dah mata untuk tido... menyesal betul rasanya.. dalam rasa diawang-awangan aku dapat rasa 4 org nurse menkan perut sambil seorang berteriak.. cepat teran..teran kuat..teran kuat jangan biar baby lama sangat sangkut .. cepat cepat.. sambil doktor membuat potongan episiotomi aku mencuba sekuat hati.. akhirnya lepas jugak baby sehingga ke paras leher.. yang seterusnya aku dah tak ingat coz aku cuma rasa doktor menarik baby sambil keempat2 nurse tersebut menekan perutku.. skit langsung aku tak terasa kerana aku betul2 mengantuk..

plup... terasa baby terjelepuk atas katil sambil diselimuti mukus tebal.. lembik langsung takde bunyi.. aku dah nebes separuh mati aku tau baby lama sangkut kat dahi tadi tapi aku dah mencuba memang sepenuh daya.. doktor masukkan tiub untuk buangkan lendir dan dalam 5 minit terdengarlah tangisan pertama dari baby...

Alhamdulillah.. syukur sangat2 ke Hadrat Tuhan Semesta Alam Yang Maha Esa ... aku tak pandai nak lagukan kalimah, tak pandai nak menyanyikan puisi indah tapi bagi semua ibu2 di luar sana aku pasti kalian paham apa yangaku rasa... Bahagia.. Syukur yang teramat sangat..baby selamat akupun ok.. mungkin bahasku agak caca merba tapi yang sebenarnya.. aku sungguh2 tertekan sepanjang proses tersebut.. sangat2 mencemaskan..

Alhamdulillah tepat jam 2.44 ptg lahirlah cinta hati kami AHMAD DAYYAN Al - HANEEN awal lebih kurang sebulan dari tarikh jangkaan bersalin yang diberikan doktor (03 November 2010)
Dengan berat baby 2.35kg aku yakin kami berdua pasti tidak akan berlama2 di Hospital =) ...

Tapi takdir Allah lebih dari yang kita jangkakan...walaupun berat baby cukup baik tapi baby kena admit gak kat Special Care Nursery Hospital untuk observation due of GBS mother .. on antibiotic for 7 days n jaundice......

Melihat kesakitan baby Dayyan hari2 dimbil darah.. hari2 disuntik antibiotik dah naik kembang pun urat2 ditangannya.. kaki toksah cerita la.. dok bawah phototeraphy lamp memang nampak benar lubang2 bekas tusukan jarum.. menyaksikan kesakitan baby terasa cam serik sungguh dah.. time baby menangis sampai serak suara rasa cam nak tumbuk2 jer muka doktor tuh.. tapi mengenangkan doktor tuh nak mengubat aku sabarkan ajer.. kalau tak ader la glemer muka mak kat front page kot heheheeehe...

Anyway, Aku redhokan sajer... walaupun dalam hati terasa nak balik2 terus jer lepas bersalin..
Alhamdulillah.. day 13 complete antibiotic.. wif a very good weight n bacaan kuning pun menurun maka kami berdua pun dibenarkan balik...
Alhamdulillah.. apapun.. doakan kesihatan baby yang berterusan yer kawan2...

Comments

azzey said…
Chumel nya dia......sechumelmulutnya yg kecik tu.......
Cik Puan Gaban said…
Tahniah MamaDhiyya...ya barunya super lega dh selamat bersalin...jaga diri betul2 dlm pantang ya..hehhehe...kiutnya baby baru ya eh..
Susu said…
Hallu mamadhiyya, congrats for the arrival of lovely baby Dayyan.
MaMa DhiYYa said…
Thanks sumwa...
sayanggg korang =)

Popular Posts