Saturday, June 13, 2009

A Very Bad Day



Hari Jumaat adalah hari kedua aku bercuti-cuti Malaysia setelah aku berjaya mengclaimkan ot ku digantikan dengan cuti ;p itu adalah hasil mahsyul kerajinan (keterpaksaan) aku bekerja keras (secara kerahan) selama 2 minggu tadi.

Kami sekeluarga telah merancang untuk balik ke kampung dan menghadiri kenduri kahwin jiran tetangga serta sanak-saudara yang berada di Bintulu (sila abaikan gaya penulisan aku yang agak skema-mood kurang baik- memang begitu)

Pagi Jumaat di Myy tidaklah secerah biasa.. selain diliputi awan mendung kelabu... hujan juga turun denga lebatnya membuatkan kami sekeluarga teragak-agak untuk bangkit dari tidur yang nyaman namun jam handphone yang berdering berkali-kali menandakan jam menghampiri pukul 10 pg memaksa kami bangkit, mandi dan berkemas2.. ya oleh kerna mood aku yang tak berapa elok maka kami bertiga opsss berempat termasuk adik bongsuku yang menghabiskan cuti sekolahnya di miri bersarapan maggi sahaja... sedap,cepat ;p hehehe

Pagi ini dimulakan dengan awan mega mendung, maggi rasa macam air payau tawar.. (oleh kerana takut pedas aku telah merebus maggi 3 bungkus bersama perencah nya 2 bungkus harrus tak ngammm payau tawar..+ telur + sayur = x best...

Sebelum berangkat perutku selaku driver untuk perjalanan jauh (mata hubby not very clear utk perjalanan jauh..mengantok..) memulas-mulas.. ya kawan-kawan...aku terpaksa berlari dari tempat parking di bawah flat , bukak balik kunci umah dan sederas yang mungkin mengesan mangkuk tandas untuk mencari kedamaian di situ.. preeeeeeeeeeeeeeeeeepppp lega rasanya... mcam mana aku sorang boleh dilanda keinciran sedangkan menu kami sekeluarga dari semalam lagi sama... tapi yang lain-lain ok jer ;/ setelah memuaskan diri disitu aku pun turun semula ke bawah (6 tingkat woi... qtrs chekgu nih) untuk meneruskan perjalanan ke Bintulu.

Seawal perjalanan perutku tidak meragam..yang sedang-sedang saja..so aku selamba jerlah driving ala-ala cool gitew.. tapi selepas melalaui kawasan Nyalau... fullamak.... memulas tahap naga wo... peluh sejuk...biru hijau kaler muka.. seksanya hanya tuhan yang tahu mengepit hampir sejam tu.. ;/ aku rasa time-time macam tuh.. jangankan kena saman, bunuh orang pon sanggup ;p.. hubby n bb Dhiyya diam tak terkata..aku tau aku over speed aku tau dorang nervous tapi.. aku betul2 harap boleh sampai kat mangkuk ajaib tuh (toilet) umah orang tuaku jam-jam tu jugak....

Ada pulak.... lori minyak.. lori balak nak kena potong .... jalan lambat ciput... sakit ati betol.... Sesampai jer kat depan pintu gate toksah cakap terus melompat masuk umah.. bukak gate bukak pintu bukak grill fuhhhhhh toottttttttttttttttttttttt !!!!!!! setengah mati u.... aku ingat kena masuk spital dah kalau lambat seminit dua lagi.. air liur pun dah rasa pahit jer time driving tuh... azab sungguh.

Sebelah petang macam biasa sampai bintulu harus aku kiss bontot supermarket jugak.. hubby buat muka malas.. tapi walaupun mengalami keinciran yang teruk.. aku tak nak la durhaka dengan habit baik aku nih (shopping) huhuhu... walaupun payah nak pujuk hubby aku tau last2 mesti dapat gak... yang bertambah sadisnya bb Dhiyya buat aksi mengganas pulak kat kedai aku baru jer sambar selai kemeja untuk bb dhiyya tak dan pun lagi nak beli yang lain.. dah bb buat perangai panjat situ sini, pijak itew ini ish.. geram betul... nottie nottie nottie..last2 hubby yang masih tired (padahal tak puas main xbox lagi) ajak balik aku pun ikutkan aja.. padahal dalam hati tak siap shopping lagi nih.. jamu mata pun tak puas lagi.....

Yang suweinya sebelah malam pulak... adala jiran selang 2 buah rumah nak buat kenduri kahwin esoknya... punyalah koatt suara karaoke nya kalau dari jam 8.00 pm ke 11 pm aku sanggup sabar lagi.. nih. dari maghrib bawakku ke 12 tengah malam tak sudah lagi... bb dhiyya dahla tak napping siang tadi apalagi malam nih merengek la dia tido dengar orang sebelah memekak tak ingat jiran tetangga langsung... kalau ada mortar lama dah aku baling.. bilik kami belah depan toksah cakap la.. bunyi speakernya macam sebelah telinga.. sakit hati betol la.. bb dhiyya pulak memanjang jer merengek tak boleh nak tido dok minta dukung pinggan aku pun dah senget sebelah rasanya..

Dek kerana tak tahan + sakit ati + mengantokkk sesangat aku pun pakat ajak hubby keluar bilik n tido kat belah dapur.. jauh ckit dari ruang tamu dan bilik kami so.. boleh kot tidurkan bb dhiyya dengan aman... umph.. berangkut la memalam buta wif tilan n bantal + buai ;p

Skang nih bb dhiyya dah tido, hubby pulak sambung main game kat bilik adik.. adik tengok wrestling (borrringg) aku pulak terkulat-kulat dah tak mengantuk selain dari melawat tandas tak sudah-sudah... so.. aku dedikasikan keboringan aku nih dengan mengupdate blog dan melawat blog kengkawan yang lain...

Umph... what a bad day...;/

5 comments:

Jiey^Mien said...

takpe.. takpe.. hopefully, tomorrow will be a better day.. =)

Lady Liza said...

Ya astaga.. jirang2 suka k.o.k. sampai kul 12mlm haruslah dibuat penempatan semula dgn kaum2 sejenisnya.

T'ingat kesah bekas jiran yg suka k.ok. dan berketok2 dinding rumah selepas pukul 10 mlm mcm diam dlm hutan walhal diam kat kwsn berjiran. Sampai kan hamba menjadi 'hulk'... hehe.. dogaaan...

MaMa DhiYYa said...

jiey^mien = hopefully so.. ameen =)

Liza = pelik juak ex jiran ktk ya beketok2 dindin indah.. salu nar juak renovate umah.. nang kacak la belah dalamnya kali ;p hehehe teringat2 mek muka u jadi hulk mun mbiak x njalan tugas ngekot jadual di kelas kekekekee ;p.

Anonymous said...

Haha.. kenangan siot..
Tp time x jiran kmk perasan nya Jamal Abdillah jam 11.30mlm, & kmk ada meeting jam 8am the next day, kmk pun jd ultra-hulk dan terais kesebelah.. barunya sedar nya hidup berjiran. - Lady

MaMa DhiYYa said...

nang patuuuut nya diterais kedak ya..
yang menambahkan kesuweyan hari ya gik .seawal jam 7 pg dah block jln dpn umah masang kerusi meja..sdgkan mek org nak g pengilan umah cuzzy laki mek gik .. my dad tlg alih la kerusi ya satu2 tp x larat mok alih meja.. boleh cdaknya nangga ajak.yang suwey ya time lalu pergh.... oleh krn jln sendat.. tercalar la ckit body persona mek ya... tahan jak la.. semadi wai semadi hubby penyabar..mun ekot ati ukan setakat jadi hulk jadi dragon kali.. huh ;/

ALWAYS LEAVE OFFICE ON TIME =P

1. Work is never ending process. You can never finish the works. 2. Interest of a client not more important than your family. 3. If y...