Tuesday, April 5, 2011

Simple Salad




Assalamualaikum Warahmatullahi wabarakatuh =)
Senyum seindah suria yang membawa cahaya.... senyumlah dari hati ... duniamu berseri...
Kawan-kawan yang seangkatan dengan saya mesti la familia dengan lagu nikan... Ada pakcik tua senyum dan makcik tua yang gigi merah makan sireh pun suka senyum dalam video klip lagu nih.. dulu selalu kempen dalam tv RTM heheeheeee... sementara semangat senyum dan mood yang baik hari ni... nak kongsi 1 resepi salad yang simple ... sumwanya mudah.. tak perlu tahap pakar di dapur pun boleh buat.... jom kita makan sihat secara berjemaah...


Nama salad ni  adalah 
;
;
;
;
;
;
;
;
SALAD SEMANGAT KENTAL.... (HAHAHHAAAA!!! Salad ni teman bawak untuk bekal lunch hari nih... semangat kental tu lak.. supaya kental la sangat jiwa nih dari terorder mee goreng, laksa or nasik lemak dari bebudak opis hari nih.... hehheheheee -time entry nih ditulis..alhamdulillah... berjaya menyabarkan diri dengan disiplin makan di hari yang pertama ... hehehehe!!! harap2 berterusan lah hendaknya)


Owhh... ini adalah bahan-bahannya






1) Green lettuce barang sejambak dua... lagi green lagi bagus... 



2) Carrot ni lak kita hiris nipis-nipis... cemana nak cerita yek... tadi kita guna parut yang untuk parut cheese tuh nak bagi carrot nih nipis-nipis.. (kussemengat mujur jumpa ayat parut.. sikit lagi kita nak taruh kikir je tadi hihiihihiii - buatla dalam semangkuk kecik.




3) Semangkuk kecik broccoli yang dah direbus (En.Suami suka lagi lembut tapi ik. Isteri suka yang rangup time makan ada bunyi krup krap krup krap =)



4) Semangkuk kecik cauliflower juga yang sudah direbus



5) Jagung manis =) bubuhla dalam 2,3 sudu  (saya gunakan jagung dalam tin jer =p) sapa2 yang rajin boleh rebus jagung sendiri lebih fresh dan krup krap krup krap rasanya..




 6) Kacang peas pun dalam 2, 3 sudu


7)  Bawang besar dihiris nipis ( kita guna setengah biji je)


 8)  Dan Sebiji telur rebus or 2 biji sebagai penambah selera =)


Untuk dressingnya pulak...



1) Sebiji lemon diperah jusnya





2) Blackcurrant juice = hehehehe kami guna yang dalam kotak jer... kalau dpat yang fresh nih alahai bertuahnya badan ...



3)  Kulit kayu manis barang segulung dua..


Cara-cara membuat dressing 
Lemon , Cranberry juice dan kulit kayu manis dimasak atas api yang sederhana sehingga mendidih, pekat dan naik baunya (bau kulit kayu manis) Sejukkan dalam ice box. Setelah sejuk bolehla di gaul bersama salad yang telah disediakan tadi semasa menghidang... ( kombinasi ketiga-tiga bahan ini adalah sangat menjilat jari.. sebenarnya teringin nak tambah honey tapi takut termanis pulak.. takperla len kali boleh cuba lagi... 


Ini adalah dressing salad untuk dinner malam semalam. Untuk bekalan lunch tadi sebenarnya sempat simbah mayonis dan lemon jer sebagai dressing hihihihi..


Ok lah kengkawan... sehinggga bertemu kembali di dalam resepi yang simple lagi humble..
(Amboihhhhh baru posting sejibik resipi dah lambai-lambai tangan ala-ala dalam recording rancangan memasak hahahaaaa!!!!





(owh ini adalah bekalan lunch tadik... dah nak habis baru teringat nak snap ..dasar al-gojoh =p) salad wif strawberry tea =D







(yang ini untuk dinner semalam =p )

2 comments:

Cik Puan Gaban @ Seneeyah said...

nour, sengal juak asa kmk dulok atkin ya, hari2 mkn telo...hahahha...tp apa2 pun 1st week ktk timbang, cayaaa lah mmg berat turun...kmk tok lebih sygkn nasi, x pat berpisah...ngeee

Nour El AiN said...

Ya Rabbi... nang menar.. malam tek laki mek merik smgt nangga mek temenung dpn esbox ngenang dak eskrem dak coklat melambey2 nasib kuat iman.. minum segelas jus ngan sebotol air mineral jak la. hahaha
(padahal b4 ya dah makan ikan ngan salad pun..gik merinsak nasik rasa)

ALWAYS LEAVE OFFICE ON TIME =P

1. Work is never ending process. You can never finish the works. 2. Interest of a client not more important than your family. 3. If y...